Ζούμε το τέλος μιας εποχής και τη μετάβαση σε μια καινούργια.''Το τέλος της ιστορίας'' όπως αναρωτήθηκε ο Φουκογιάμα,στο εν γένει παγκόσμιο σύστημα;Ας μιλήσουμε όμως συγκεκριμένα για τη χώρα μας.
Από μικρό παιδί θυμάμαι με μεγάλη συγκίνηση τους σχολικούς εορτασμούς για την επέτειο του Πολυτεχνείου.Εκείνη η γενιά εναντιώθηκε απέναντι στη χούντα και ήταν σε θέση να δώσει τις βάσεις για μια νέα αρχή στον Ελληνικό πολιτικό χώρο.Αυτά τα νέα παιδιά ,γεμάτα όνειρα και ιδέες ρίσκαραν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους.
Η σύγκριση με το σήμερα έρχεται φυσικά και αναπόφευκτα.Η σημερινή...
νεολαία αντίθετα με το τότε, θα πει κάποιος,αναλώνεται μπροστά σε φωτεινές οθόνες και σε καφετέριες με περίσσιο κόσμο.Πραγματεύεται με το συμφέρον και την ανάγκη και ''διαπράττει'΄' σχέσεις με γνώμονα το φόβο.Επαναστατεί από τον καναπέ.
Σε αντίθεση με εκείνη τη γενιά,στη σύγχρονη κατοχή αδυνατεί -προς ώρας - να σηκώσει το κεφάλι.
Σε όλον αυτό το συλλογισμό εγκυμονεί μια οξύμωρη κατάληξη.
Η τιμημένη γενιά του Πολυτεχνείου λοιπόν,οι ίδιοι φοιτητές-φορείς των αξιών,έγιναν οι μεγαλύτεροι ίσως ατομικιστές που ανέδειξε ποτέ αυτός ο τόπος.Πλήρη απώλεια συλλογικής ευθύνης,πρόδωσαν την ένδοξη ιστορία τους με το να γίνουν οι χειρότεροι ωφελιμιστές.Με το να συμβιβαστούν.Έπαψαν να είναι άνθρωποι.Κρίμα,γιατί με αυτή τη κατάληξη,τα παιδικά μου πρότυπα,αυτά τα παιδιά-αγωνιστές-επαναστάτες,απομυθοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.
Και φτάνουμε στο σήμερα.Στη δική μας γενιά.Μέσω του internet πλέον και με πρωτοβουλίες όπως αυτή των Anonymous υπάρχει επιτέλους κινητοποίηση και ενημέρωση απέναντι στη κρατική προπαγάνδα.Το διαδίκτυο,το νέο μεγάλο όπλο του λαού αρχίζει σιγά σιγά να αποκτά πραγματική δύναμη μέσα στο πλήθος.Όσο και να το πολεμήσουν -βλέπε SOPA και PIPA-και να προσπαθήσουν να το περιορίσουν το μόνο που θα καταφέρουν είναι να έρθουν αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου.Πλέον,έχουν αρχίσει να φοβούνται τη μαζική λαϊκή αντίδραση,γι'αυτό προσπαθούν να θεσπίσουν νόμους λογοκρισίας και περιορισμού της πολυφωνίας.Μάταια νομίζω.Η γενιά του..''φέισμπουκ'' είναι εδώ!
Η νοοτροπία μας, η ατομικιστική και ωφελιμιστική,δεν άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη.Απλώς,πάντα ως λαός,την ύστατη στιγμή συσπειρωνόμαστε ενάντια στον κοινό εχθρό,από αρχαιοτάτων χρόνων και εκεί έγκειται η πεποίθηση μου ότι έτσι και τώρα,το μεγαλύτερο όπλο μας,το διαδίκτυο,είναι ο φορέας της επανάστασης αυτή τη φορά..
Είναι ίσως η γενιά του..''φέισμπουκ'' καταδικασμένη να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια επανάσταση;Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος..Σε αντίθεση με τη γενιά του Πολυτεχνείου,οι προοπτικές για κάτι τέτοιο είναι λιγότερο ευοίωνες από τότε.Σίγουρα όμως τίποτα δε μπορεί να προδικαστεί,αφού κάθε εποχή έχει τους δικούς της τρόπους εκτόνωσης και έκφρασης της εκάστοτε κοινωνίας.
Υ.Γ.1. Κύριε Ανδρουλάκη και οι λοιποί παρευρίσκοντες τότε στο χώρο του Πολυτεχνείου.Οι ίδιοι που αναλάβατε τις τύχες της χώρας μας κάτι χρόνια αργότερα.Άραγε φανταζόσασταν ότι διεπράξατε ίσως σε βάθος χρόνου ένα ''πραξικόπημα στο πραξικόπημα'';;Πως αντικρίζετε άραγε τις ίδιες αξίες σήμερα και τα δικά σας πρότυπα τότε,τα οποία θυσιάσατε στο βωμό του χρήματος και του εμπορίου και σήμερα υπογράφεται σειρές μνημονίων ''για το καλό της πατρίδας'';;
Υ.Γ.2 ''Αντάρτη'' κύριε Παπούλια,επιτέλους,παραιτήσου!
Βασίλης,φοιτητής
μπραβο,πολυ ενδιαφερον αρθρο. μια μικρη επισημανση μονο, οι γενιες δεν ηταν ποτε κατι συμπαγιες,παντα λιγοι μα πολυ λιγοι δινουν το ρυθμο στη '' μπαντα ''.Επισης ειναι πιο ΄΄απλο΄΄ να εισαι επαναστατης παρα κυβερνητικος. Το μελλον παντα φτιαχνεται απο τους νεους και πιστεψτε με δεν θα ειναι ολοι
ΑπάντησηΔιαγραφή