Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Αποτίμηση Εκλογικού ΑποτελέσματοςΈντονο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Πρώτη φορά ζω ουσιαστικά τις εκλογές και μάλιστα όχι τις οποιεσδήποτε εκλογές, αλλά τις εκλογές που έμελλαν να ανατρέψουν τον ακλόνητο, από την εποχή του Χ. Τρικούπη, δικομματισμό. Τις εκλογές που πιθανόν δώσουν το δικαίωμα στην Αριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση. Τις εκλογές που έβαλαν τους...
νεοναζί στη Βουλή.

Ας κάνουμε μια, όσο το δυνατόν περισσότερο, περιγραφική αποτίμηση του πρώτου εκλογικού γύρου, που απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και ο τελευταίος. Η δεξιά ηττήθηκε; Είναι ένα ερώτημα. Διασπάστηκε. Τούτο είναι το μόνο βέβαιο. Και νικητές ήσαν οι αποχωρήσαντες της πρωταρχικής πολιτικής γραμμής. Οι <<Ανεξάρτητοι Έλληνες>> και ο κος Καμμένος με την αποχώρησή τους από το κομματικό σώμα της ΝΔ πιθανόν να στέρησαν την δυνατότητα κυβέρνησης, ακόμα και αυτοδύναμης, από τον μνημονιακό κύριο Σαμαρά. Σε ιδεολογικό επίπεδο η δεξιά, ως ιδέα, χάνει. Κάθε διάσπαση αποτελεί ήττα της εκάστοτε υποστηριζόμενης ιδέας. Η ΝΔ βγήκε η μεγάλη χαμένη όσον αφορά τα κομματικά. Ούτε 20% δεν συγκέντρωσε, και κάποτε συζητούσαμε για 35 (το πολύ λιγότερο..)

Το ΠΑΣΟΚ κόντεψε να φτάσει στον πάτο. Μεγάλη τιμωρία από τον λαό. Κυριολεκτικά ο δικομματισμός καταρρέει. Ελπίζω ψευτοσοσιαλιστές να μην ξανά κυβερνήσουν. Η υποκρισία είναι πράμα άθλιο και είναι αυτή που χαρακτηρίζει επί έτη ολόκληρα τους…<<αριστερόστροφους>> δήθεν σοσιαλιστές του τόπου.

Και η Αριστερά, όπως και η δεξιά γνώρισε ήττα σε ιδεολογικό επίπεδο και νίκη σε κομματικό. Και μάλιστα τη μέγιστη νίκη. Ήττα διότι καθώς παράμεινε υπό διάσπαση, έχοντας πάμπολλους εκπροσώπους, δυο κύριους, δεν κατόρθωσε να κάνει το αυτονόητο : να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός. Το να αντιπολιτεύεσαι από τον καναπέ, αποφεύγοντας την σύμπραξη με άλλους σχεδόν-αν όχι εξ ολοκλήρου- ομοϊδεάτες σου, και το κίνημα ζημιώνει και την ιστορία σου προσβάλει. Και αναφέρομαι στο ΚΚΕ, το οποίο τιμωρήθηκε από τον λαό μη κατορθώνοντας να συγκεντρώσει ένα αξιοσέβαστο ποσοστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη μπήκε δυναμικότατα στη Βουλή και διεκδικεί! Το μόνο που μένει είναι να δούμε κατά πόσο ο νέος αυτός πόλος της Αριστεράς είναι όντως Αριστερά και δεν έχουμε να κάνουμε πάλι με υποκριτές.


Για το ΔΗΜΑΡ δεν έχω να πω πολλά. Προσοχή στην διττή έννοια-υπόσταση που θέλουν να δώσουν και μόνο από το όνομα, στον κομματικό αυτό φορέα. Ένας καχύποπτος θα αποστασιοποιούταν μιας και η <<Δημοκρατική…. Αριστερά>> πιθανόν να είναι σε θέση για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας. Πιθανόν η καχυποψία μου να είναι υπέρμετρη. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

Ε…για το τέλος αφήνω τα καθίκια που έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Ο φόβος και η οργή έκανε τα χρυσά αυγά να κερδίσουν πολλές ψήφους κυρίως παίζοντας τον ρόλο του <<εξωσυστηματικού>> φορέως. Κόμμα έξω από το σύστημα λοιπόν οι νεοναζί. Και γι’ αυτό δηλώνουν παρών στο Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας 21 έδρες. Ντροπή στους εθνικιστές, φασίστες, ρατσιστές, ηλίθιους που τους ψήφισαν. Ντροπή στους εξοργισμένους που έδωσαν αλόγιστα και εγκληματικά έρεισμα στον νεοναζισμό. Ντροπή στους άνανδρους που εθελοτύφλησαν. Είναι από τα λίγα ρητά του Νίτσε που δεν μπορώ να φέρω αντίρρηση <<Η πλάνη δεν είναι τύφλωση. Η πλάνη είναι ανανδρία.>>

Ελπίζω η δεξιά που δεν ξεπουλιέται, κι αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στον κύριο Καμμένο(όσο τουλάχιστον δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για λαϊκισμό) να επικρατήσει της μνημονιακής. Ελπίζω οι υποκριτές να τιμωρηθούν άπαξ και δια παντός. Ελπίζω η Αριστερά να δείξει τον δρόμο της προόδου, να μην είναι κι αυτή νόθα όπως οι άλλοτε σοσιαλιστές. Ελπίζω να πεθάνει ο φασισμός ή έστω, μιας και οι καιροί παρά είναι δύσκολοι, να μην επικρατήσει, να περιοριστεί και με τον καιρό να τον αποβάλουμε. Στα κοινωνικοπολιτικά περιττώματα ανήκει άλλωστε.

Χρήστος Μαρούλης

1 σχόλιο:

  1. το κομμα του 17% bonus στο α κομμα,7% Χ.Α, 8,5 στο ακινητο ΚΚΕ ΣΥΝΟΛΟ 32,5 σε καραντινα, κωμα, αφασια .Ο δρομος για την αριστερα δεν ηταν ποτε ευκολος .. εχει ομως ενδιαφερον

    ΑπάντησηΔιαγραφή