Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μη Πολιτικοποίηση και οι Πιθανές Συνέπειες.


Σήμερα, εν έτη 2012, περίοδος κατά την οποία η ελληνική οικονομία, πολιτική και κοινωνία βρίσκονται σε κρίση,συχνά συναντάμε το θλιβερό φαινόμενο της μη πολιτικοποίησης, και δυστυχώς αυτό το βρίσκουμε κυρίως στους νέους. Δεν έχω μελετήσει επίσημη στατιστική έρευνα επί του θέματος, όμως από καθαρά προσωπική πείρα γνωρίζω πως η πλειονότητα των νέων ακόμα και σε τέτοιες εποχές όταν συζητά μόνον περί των πολιτικών δρώμενων δεν συζητά. Τρανό παράδειγμα είναι ότι οι περισσότεροι γράφονται σε οργανώσεις <<πολιτικές>> τύπου ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που….μόνον πολιτικές δεν είναι. Οι μόνοι που ασχολούνται με την πολιτική είναι οι ΚΝΙΤΕΣ αλλά αυτοί είναι κομματικοποιημένοι. Δυστυχώς. Οπότε μένει μια μειονότητα...
νέων που ασχολείται, έχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο αλλά γνωρίζει πως όλες οι κομματικές παρατάξεις είναι…αχαρακτήριστες.

Το ζήτημα δεν είναι οι κομματικοποιημένοι. Πες αυτοί φέρουν μιαν ιδεολογία. Έχουν κάτι να πουν. Αυτό που με προβληματίζει είναι οι ολωσδιόλου μη πολιτικοποιημένοι, κι αυτό που με τρομάζει είναι πως αν πάρουν απόφαση να πολιτικοποιηθούν κατά τι τρόπο θα πολιτικοποιηθούν.
Αρχικά πως είναι δυνατόν ένας νέος που δεν ασχολείται με την πολιτική ξάφνου να ασχοληθεί. Αν του κοπεί μερίδα από το πιάτο του κι αν ο πατέρας του δεν έχει να του δώσει χαρτζιλίκι να πάει με την ΔΑΠ να δουν τον σύντροφο Βέρτη ίσως και να αναρωτηθεί <<Γιατί άραγε;>> και να το ψάξει το θέμα. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που για να ασχοληθούμε με τον κόσμο γύρω μας θα πρέπει το κακό να χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού μας. Να μας ξεβολέψει.

Το λογικό είναι λοιπόν εφόσον πέσει πείνα, με το συνεχές ξεπούλημα του κρατικού πλούτου, τις αποκρατικοποιήσεις, τις μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και την αύξηση των τιμών στην πείνα νομίζω πως οδηγούμαστε, ορισμένοι, ίσως και οι περισσότεροι νέοι πολιτικοποιηθούν. Και αναρωτιέμαι, αν πολιτικοποιηθούν ποια ιδέα θα επιλέξουν να ασπαστούν; Θα κατανοήσουν το πώς λειτουργεί το σύστημα του καπιταλισμού και θα στραφούν απέναντι στα αφεντικά και τις τράπεζες ή θα υποκύψουν στους συναισθηματισμούς, μιας λαμπρής ένδοξης πορείας των Ελλήνων και…<<για όλα φταίνε οι ξένοι>>; Ως ανίδεοι, και επηρεαζόμενοι από τις ανερχόμενες νεοναζιστικές τάσεις πόσο φοβάμαι πως θα πάρουν λάθος δρόμο. Αν δε ενημερώνονται ή αρχίσουν να ενημερώνονται από ANT1 και MEGA να κλαίμε από τώρα.
Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο το παιχνίδι χάθηκε ολοκληρωτικά. Πέραν της γεννήσεως και διαδόσεως τερατουργημάτων όπως ρατσισμός, φασισμός, νεοναζισμός κλπ. ο στόχος (οι ξένοι, αλλοδαποί) θα είναι λανθασμένος. Ομάδα πίεσης έναντι του κεφαλαίου 0. Και οι μεγαλο-ιδιώτες θα μείνουν ανενόχλητοι να λυμαίνονται τα εργατικά δικαιώματα και τους κρατικού πόρους. Ο διχασμός μεταξύ των πολιτών θα διογκωθεί και ίσως έχουμε και συγκρούσεις.

Ελπίζω να παραλογίζομαι. Ελπίζω να καταστροφολογώ. Ελπίζω να κινδυνολογώ. Όμως φοβάμαι. Κάποτε κατόρθωσαν να μας διχάσουν και να μας ρίξουν σε έναν αυτοκτονικό εμφύλιο δίχως TV, δίχως τόσο καλά στημένα παπαγαλάκια. Αυτό που εκφράζω είναι φόβος για το μέλλον. Πόσο πιο χαλεπός μπορεί να γίνει ο καιρός. Ο λαός πρέπει να μείνει ενωμένος. Πιστεύω ακράδαντα στην διάκριση της Αριστεράς και της Δεξιάς, και υφίσταται και θα υφίσταται για πολύ καιρό ακόμα. Μα ότι ιδεολογία και να φέρουμε πρέπει να μείνουμε στον στόχο. Οι ανίδεοι-μη πολιτικοποιημένοι θα μπορέσουν να τον αντιληφθούν έστω και την ύστατη ώρα; Πόσο φοβάμαι πως όχι. Πόσο θέλω να μείνει απλά ένας φόβος.


Χρήστος Μαρούλης, Φοιτητής.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που αναφέρεις. Και σκέψου ακόμα ότι ακολουθει μια γενιά η οποία δυστυχώς αυτό που ήθελαν οι "μεγάλοι" να πετυχουν μαζί της , δηλαδή να την αποπροσανατολίσουν για να μπορούν να την έχουν υποχείριο τους, το κατάφεραν. Όποτε το μέλλον μπορεί να υπογράφετε και με μεγαλύτερη εκμετάλλευσης ακόμα και της ίδιας της σκέψης λόγο της μη πολιτικοποίησης που από μόνο του αυτό συνεπάγετε έλλειψη προσωπικής άποψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή