Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Όλ Αμπαουτ Ροκ: Νομοσχέδιο ACTA για προστασία πνευματικών ‘δικαιωμάτων’.


Η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA) είναι μια ολιγομερής διεθνής συνθήκη με σκοπό την εγκαθίδρυση διεθνών προτύπων για την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η συμφωνία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την στοχοποίηση της απομίμησης των αγαθών, των φαρμάκων και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, και θα δημιουργήσει ένα νέο κυβερνητικό όργανο πέρα από ήδη υπάρχοντα fora, όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ή τα Ηνωμένα Έθνη.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στις 1 Οκτωβρίου του 2011 από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη...
Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιανουάριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τα κράτη μέλη της υπέγραψαν επίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των υπογραφόντων σε 31. Μετά την επικύρωση από έξι 6 κράτη, η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι η επίσημη ερμηνεία της συμφωνίας ACT όπως υπάρχει στην μεγάλη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια WIKIPEDIA. Είναι όμως έτσι; Είναι μονό αυτά;

Αρχικά. Η ACTA είναι ένα νομοσχέδιο. Αυτό μεταφράζετε σε ποινή εάν κάποιος δεν συμμορφωθεί στους νομούς του. Θα λεγαμε πως κατά κάποιο τρόπο είναι καλό γιατί στην ουσία προστατεύει τις παραγωγικές μονάδες που διοχετεύουν δεδομένα στο διαδίκτυο από τα παράνομα αντίγραφα και την πειρατεία. Λάθος. Καταρχάς αυτό είναι ευθηνή του ηλεκτρονικού εγκλήματος , που παρόλα αυτά , τα αποτελέσματα δεν είναι και τα καλύτερα. Η ACTA προστατεύει τα trademarks. Αν πιάσει εσένα να κατεβάζεις ένα αρχείο δεν θα σε κατηγορήσει για την παράνομη πράξη σου αλλά επειδή το αρχείο αυτό είχε copy rights. Ωραία μέχρι εδώ. Που είναι το κακό θα πείτε. Αυτό φαίνεται λογικό αλλά είναι ύπουλο. Σκεφτείτε… έχετε αγοράσει ένα δίσκο και το περάσατε στον υπολογιστή σας. Τον δίσκο τον πληρώσατε όποτε είστε νόμιμος καθώς έχετε δώσει το απαιτούμενο πόσο στην δισκογραφική εταιρία. Αν ένα τραγούδι το στείλετε μέσω mail η μέσω κάποιου chat σε ένα φίλο σας τότε είστε παράνομοι. Αν κάνετε μια σύγχρονη καντάδα στην κοπέλα σας και καθώς έχετε συνδεθεί με Skype από πίσω παίζει ένα τραγούδι το όποιο της το αφιερώνετε , μπορεί να είναι γλυκό , ρομαντικό και όμορφο αλλά είναι παράνομο. Αυτό είναι παράξενο , δεν είναι; Γίνεται ακόμα πιο κατανοητό αν το σκεφτούμε έξω από τον ιντερνετικό χώρο. Αγόρασες ένα δίσκο και πέρασες τα τραγούδια σου στο κινητό. Και σε ένα δωμάτιο βρίσκεται ένας φίλος σου , και του λες ‘άκου μια κομματάρα’. Εσύ έχεις δικαίωμα να το ακούσεις , ο φίλος σου όμως όχι. Είναι εξωφρενικό. Αλλά πως θα σε καταλάβουν; Στην πραγματική ζωή δεν μπορούν (προς το παρόν) στο ιντερνέτ όμως θα παρακολουθούν κάθε σου κίνηση. Από την στιγμή που ο υπολογιστής ανοίξει και έχει σύνδεση στο διαδίκτυο παίρνει υπό επιτήρηση.


‘Μα με ποιο δικαίωμα;’ Και όμως έχουν τι δικαίωμα. Είναι όλα μέσα στην συμφωνία. Κάθε κίνηση είναι ελεγχόμενη. Το YouTube θα έχει μονό επίσημα βίντεο της Vevo και τα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης θα είναι απλά ένα chat καθώς δεν θα μπορείς να προωθήσεις ούτε άρθρα , τραγούδια και απόψεις.

Το πρώτο που σκέφτεται κάποιος στο θέμα της ACTA είναι ότι θα ωφεληθούν οι καλλιτέχνες. Λάθος. Για τον καλλιτέχνη η μουσική/ ταινία δεν είναι μονό εργασία αλλά χαρά, και θέλει να την βλέπει και να την ενστερνίζεται ο κόσμος. Πολύ απλά σκεφτείτε ότι στο YouTube πολλές μπάντες έχουν δικό τους κανάλι. Και έχουν τα βιντεοκλίπ τους σε αυτό. Και έχεις το δικαίωμα να τα παρακολουθήσεις. Με την ACTA δεν έχουν όμως δικαίωμα οι μπάντες να ανεβάζουν ΤΑ ΔΙΚΑ τους βίντεο κλιπ γιατί περιέχει trademarks της EMI , SONY κλπ. Όποτε ούτε οι καλλιτέχνες είναι ωφελούμενοι από το νομοσχέδιο αυτό.

Και ποιος είναι; Κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρίες. Έγινε κατανοητό πως η εταιρίες πλουτίζουν και κερδίζουν με την ACTA η κυβέρνηση όμως; Σκεφτείτε. Για να δουν αν είσαι παράνομος σε παρακολουθούν και αυτό είναι γραμμένο στο συμβόλαιο. Έτσι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα σου. Θεέ ξέρουν τι ώρα θα συναντηθείς με την κοπέλα σου αν κανονίσατε την έξοδο σας μέσω MSN. Επίσης θα ξέρουν τι αναζητάτε στο Google. Μην ξεχνάμε ότι στην Β.Κορέα το Google δεν βγάζει αποτελέσματα για την λέξη ‘freedom’. Κάτι παρόμοιο θα γίνεται. Αν γράψει κάποιος την λέξη ‘επανάσταση’ ή αναζήτηση τραγούδια όπως το La Rage της Αρκάνα είναι εχθρός του κράτους , και πολύ εύκολα μπορούν να του κόψουν την σύνδεση στο ιντερνέτ. Δεν έχεις ιντερνέτ. Δεν μπορείς να πάρεις πληροφορίες. Δεν μπορείς να μεταδόσεις απόψεις. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


Παρόλα αυτά γίνεται μια προσπάθεια καταπολέμησης του σχεδίου αυτού. Απλά να δώσουμε ένα μήνυμα ότι ο λαός δεν θέλει φίμωση. Μπορείτε να μπείτε στο http://www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/

Και να δωσετε μια ψήφο για να μην περάσει το νομοσχέδια της ACTA . Χρειάζεται απλά ένα όνομα (όχι επίθετο) και το mail σας ως μετρητής ώστε να μπορεί ο κάθε ένας να δώσει από μια ψήφο.

Άγγελος , Φοιτητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου