Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ευρώπη δύο μέτρων και σταθμών

         Τη στιγμή λοιπόν που τίθεται στους 'Ελληνες πολίτες το δίλλημα της εξόδου από την ευρωζώνη , σε ενδεχόμενη στήριξη "αντιμνημονιακής" κυβέρνησης στις εκλογές , η Ε.Ε αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Ισπανία ώστε να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των...
τραπεζών της.Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε ύστερα από ένσταση της Ισπανίας για είσοδό της στο Μηχανισμό Στήριξης.Όπως γίνεται κατανοητό , η Ε.Ε λειτουργεί και αποφασίζει με δύο μέτρα και σταθμά.Ήδη γίνεται λόγος για Ευρώπη "δύο ταχυτήτων" , γεγονός που παραδέχθηκε σε πρόσφατή της συνέντευξη και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

Εδώ οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ισπανική κυβέρνηση τις πιέσεις που δέχτηκε.Με τις κινήσεις της ίδιας αλλά και των ευρωπαίων εταίρων όμως δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τον χειρισμό του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.

Πρώτον υπήρξε μεγάλη βιασύνη και "μεγάλες" υποχωρήσεις και δεσμεύσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των δύο μνημονίων.Ειδικότερα στην περίπτωση του Μνημονίου 1 η Ελλάδα δεν είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως στην περίπτωση της Ισπανίας.Αντ'αυτού, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφισή του και στην αποδοχή όλων των προϋποθέσεων ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης χωρίς διαπραγμάτευση.
Δεύτερον,προκαλεί μεγάλη απορία η διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων των δύο χωρών.Όπως αποδεικνύεται , θα ήταν δυνατή η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αρχικά και στην συνέχεια αν δεν υπήρχαν σωστές ενέργειες εξυγείανσης των οικονομικών προβλημάτων της χώρας από την κυβέρνηση , θα διεξάγονταν συζητήσεις για την αντιμετώπιση τους με αναγκαία μέτρα όπως αυτά του μνημονίου αλλά σαφώς πολύ πιο "φιλικά" προς τους Έλληνες πολίτες.
Τέλος, την ίδια στιγμή γίνονται συζητήσεις για ένταξη και της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης.Θα ακολουθηθεί το "μοντέλο" αντιμετώπισης της ελληνικής ή της ισπανικής οικονομικής κρίσης?

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας (η οποία είναι επίσης στον μηχανισμό στήριξης) παρατηρώντας όλα τα παραπάνω προχώρησε ήδη σε κινήσεις διαμαρτυρίας και ζητά από την Ε.Ε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δικού της μνημονίου.Και εδώ τίθεται το ερώτημα:Τι θα κάνει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί στις 17 του Ιούνη?Θα αδράξει την μεγάλη αυτή ευκαιρία για επανεξέταση και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου?

Υ.Γ. Στις επαναληπτικές εκλογές ο κόσμος δεν πρέπει να ψηφίσει με το σκεπτικό ευρώ ή δραχμή.Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δίλλημα.Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη όσο αυτή συνεχίζει να υπάρχει.Η κυβέρνηση που θα εκλέξει ο λαός όμως θα πρέπει να είναι έτοιμη για τη στιγμή που θα καταρεύσει το ευρώ συνολικά , μια στιγμή που μόνο μακριά δεν είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου