Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Διπλωματικές σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας


<<Δεν θα σεβαστούμε ποτέ αυτούς που τοποθέτησε στην εξουσία ο στρατός.>>

 Ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απέλαση του Τούρκου πρέσβη από το Κάιρο έπειτα από απόφαση του υπουργείου εξωτερικών της Αιγύπτου. Λόγος είναι η τοποθέτηση της Τουρκίας σχετικά με το πραξικόπημα του στρατού το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Η Τουρκία υποστηρίζει τους Ισλαμιστές και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και καταδικάζει το πραξικόπημα του αιγυπτιακού στρατού, το οποίο καθαίρεσε τους Α.Μ. και τον αρχηγό τους κύριο Μόρσι από την εξουσία. Ωστόσο το πραξικόπημα είχε την υποστήριξη τουλάχιστον 33 εκατομμυρίων πολιτών οι οποίοι υπόγραψαν υπέρ του, ενώ έντονα αμφισβητείται το κατά πόσο καθαρές ήταν οι εκλογές οι οποίες ανέδειξαν στην εξουσία τους Α.Μ. Ποια τακτική ακολουθεί όμως η οργάνωση των Α.Μ.; 

Τρομοκρατία. Μάλιστα ο ίδιος ο Μόρσι απειλεί πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανέβει στην εξουσία την οποία παράνομα έχασε. Κινητοποιώντας την οργάνωση του και τα γρανάζια του, οδηγώντας τους οπαδούς του σε ακραίες πράξεις, υπάρχει έντονος ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης και αιματοχυσίας την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση. 
Εν τω μεταξύ η δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχει αναβληθεί και όλοι περιμένουν την αθώωσή του, ενώ η δίκη του Μοχάμεντ Μόρσι έχει οριστεί για τις 9 Ιανουαρίου.


 Η άποψή των ΗΠΑ είναι πως η ειρήνη πρέπει να πρυτανεύσει και πως πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμφιλιωθούν και να συμβιώσουν, συμπεριλαμβανομένων και των Α.Μ., για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα. Επίσης καταδικάζει το πραξικόπημα του στρατού ως παράνομο. 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κακώς παραπονιέται για την απέλαση του πρέσβη του και την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Άλλωστε ποιος επιθυμεί καλές σχέσεις με ένα παράνομο καθεστώς;


Χρήστος Μ. Τουρκικών και σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου