Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Teacher equals Artist....NOT!

Μετά από μια μεγάλη χειμερία νάρκη όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, νομίζω πως ήρθε η στιγμή να ξαναπιάσω τα κείμενα που τόσο πολύ μου άρεσε να γράφω. μουσικές αλήθειες γύρω απο διάφορα ζητήματα αυτού του κλάδου που λίγο-πολύ γεμίζει την καθημερινότητά μας στην βόλτα, στην καφετέρια, στον χώρο εργασίας.


Το θέμα μου σε αυτό το κείμενο αφορά κυρίως τους μαθητευόμενους μουσικούς οποιουδήποτε οργάνου, επιπέδου, μουσικού στυλ
και ηλικίας. Τι εστί καθηγητής και τι καλλιτέχνης.


Μιλάμε για δυο πράγματα που δεν είναι καθόλου μα καθόλου όμοια. Καλλιτέχνης είναι κάποιος που δημιουργεί τέχνη. Ακούς
την μουσική του και ταξιδεύεις, πωρώνεσαι, συγκινείσαι, γελάς, κλαις, νευριάζεις και νιώθεις όσα θέλει να σου περάσει.
Δουλειά του είναι να σε ψυχαγωγήσει ώστε αποχωρώντας από την συναυλία του να έχεις ένα τεράστιο χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.


Ο καθηγητής απο την άλλη θα σου μάθει πως να δημιουργήσεις την τέχνη. Θα σου δώσει τα εργαλεία σου αλλά είναι στο δικό σου χέρι πως θα τα χρησημοποιήσεις και αν το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Δουλειά του είναι να σε κάνει να φτάσεις τον παιχτικό σου στόχο. Θες να γίνεις ο δεύτερος Slash? Θα σε μάθει τις μεθόδους του. Θες να γράψεις σαν τον Clarence Clemons? Θα σου δείξει τις μεθόδους του. Θες να γίνεις εσύ ο ίδιος καθηγητής? Θα σου μάθει τα πάντα.

Τα δύο αυτά "επαγγέλματα" είναι κυριολεκτικά η μέρα με την νύχτα. Στον καλλιτέχνη δε μπορείς να πας και να του πεις "παίξε Jazz κι ας είσαι μπλουζίστας" ενώ στον καθηγητή μπορείς να του ζητήσεις τι ενδιαφέρεσαι να μάθεις.Σκεφτείτε το εξής. Πόσο απλά είναι τα περισσότερα τραγούδια που κάνουν θραύση σε κάθε είδος και όργανο μουσικής. Παίρνεις την κιθάρα σου, μαθαίνεις το αγαπημένο σου Heavy Metal κομμάτι και συνειδητοποιείς πως είναι 4 νότες. Παρ'όλα αυτά είναι 4 νότες που σε άγγιξαν. Αν όμως ο καθηγητής σου σε διδάξει 4 νότες τότε θα πεις πως δεν είναι καλός σε αυτό που κάνει και θα έχεις απόλυτο δίκιο.

Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις που έχουν διαπρέψει και στους 2 κλάδους αλλά καλώς ή κακώς είναι λίγες.

Νομίζω πως έκανα ξεκάθαρο το point μου. Πιστεύω ήταν μια καλή αφορμή να ξεσκουριάσω τα δάχτυλα μου και το μυαλό μου
 λέγοντας αυτά τα ολίγα. Μέχρι το επόμενο κείμενο keep on rocking in the free world.

Άρης Σελίμαϊ - Elite Guitar Coaching

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου