Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Συνέντευξη με τους Εξόριστους


Είναι πλέον δεδομένο πως η εγχώρια Rock και Metal σκηνή έχει σπάσει τα σύνορα και τους περιορισμούς και πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μπάντες του εξωτερικού. Κάτι που θέλω να πιστεύω πως ίσχυε ανέκαθεν, άλλο που δεν υπήρχε η κατάλληλη αναγνώριση. Υπάρχει όμως και μια μπάντα που είχε κανει θραύση τα παλιά χρόνια. Όταν το Heavy Metal στην Ελλάδα ήταν ακόμη κάτι πολύ φρέσκο, κέρδισαν με την μουσική τους Δόξα και Τιμή και έναν πλατινένιο δίσκο. Αναφέρομαι φυσικά στους
Εξόριστους με τους οποίους βρεθήκαμε στα Underground Music Studios στον Άγιο Αντώνη και μας παραχώρησαν την παρακάτω συνέντευξη.Για αρχή παρουσιάστε μας τα μέλη των Εξόριστων.

Φ - Φίλιππος, τραγουδάω, παίζω φλογέρα και πλήκτρα.
Δ - Δημήτρης Κατής, παίζω κιθάρα.
Ρ - Ritch, παίζω μπάσο.
Σ - Στάθης, παίζω τύμπανα.
Β - Βαγγέλης, παίζω κιθάρα.

Να απευθυνθώ πρώτα στον Δημήτρη, όντας ιδρυτικό μέλος της μπάντας. Πώς ξεκίνησαν οι Εξόριστοι, ως μπάντα με ελληνικό στίχο και γιατί με αυτό το όνομα;

Δ - Λοιπόν, το 1989 πήγαμε στην EMI Records με ένα demo μουσικής, χωρίς να έχουμε βάλει στίχους και φωνητικά. Το άκουσαν ο πρόεδρος της εταιρίας και ο συγχωρεμένος πλέον Μάνος Ξυδούς και γούσταραν. Μας είχε προτείνει κιόλας να βάλουμε μια μπαλάντα στον δίσκο κι έτσι μπήκε το "Κάνω μια ευχή". Ο ελληνικός στίχος μας είχε μπει σαν ιδέα γιατί θέλαμε να απευθυνθούμε στο ελληνικό κοινό. Άλλωστε αγγλικό στίχο τότε κάναν όλοι. Όσο για το όνομα, το εμπνευστήκαμε από το κάθε μέλος ξεχωριστά γιατί ήμασταν όλοι στην τρέλα μας. Ο καθένας στον κόσμο του, στην δική του εξορία. Όποτε γίναμε όλοι μαζί <<Εξόριστοι>>.Ωστόσο πριν κάποια χρόνια κυκλοφορήσατε ένα άλμπουμ με ξένο στίχο. Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Δ - Εκείνη την εποχή εγώ ήμουν στην Αμερική και με παίρνουν τηλέφωνο από μια δισκογραφική εταιρία και μου προτείνουν να βγάλουμε δίσκο. Εγώ τότε ήμουν στην Νέα Υόρκη και είχα δημιουργήσει μια μπάντα. Τους πήρα λοιπόν όπως ήμασταν και ήρθαμε Ελλάδα. Πήραμε κι έναν Εγγλέζο τραγουδιστή και γράψαμε ένα ξενόγλωσσο άλμπουμ με σκοπό να βγει η μπάντα πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Μάλιστα. Και μετά από πολύ καιρό αποφασίσατε να βγάλετε νέο δίσκο. Ήταν λαϊκή απαίτηση ή επιθυμία της μπάντας; Τι επικρατεί περισσότερο;

Δ - Λαική απαίτηση. Οι οπαδοί των Εξόριστων θέλουν καινούργιο δίσκο. Θέλουν ξανά το ελληνόφωνο μέταλ, στα χνάρια του πρώτου μας δίσκου. Άλλωστε η τελευταία μας κυκλοφορία ήταν αγγλόφωνη και ο δίσκος που προηγήθηκε ήταν το 1998. Και το σχήμα είναι καινούργιο, ώστε να υπάρξει η φαντασία 5 ανθρώπων από την αρχή, χωρίς κάποια παλιά μουσική συνεργασία. Όπως συνέβη με τον πρώτο δίσκο.

Ρ - I'm just here for the beer and the chicks man.

Οπότε τι θα μπορούσε να περιμένει ο κόσμος από το καινούργιο άλμπουμ;

Ρ - A lot of thrills and excitment!

Σ - Σίγουρα ένα αποτέλεσμα πολλών ωρών δουλειάς. Τα κομμάτια είναι αρκετά τεχνικά, στα χνάρια θα έλεγα του πρώτου δίσκου, με συμφωνικά στοιχεία μέσα, εφόσον ο Φίλιππος και ο Δημήτρης έχουν κλασσική μουσική παιδεία. Και να συμπληρώσω πως στην αρχή μπήκαμε γιατί μας άρεσε αυτό το πράγμα, να κυκλοφορήσουμε κάτι καινούργιο. Αλλά η αγάπη που έδειξε ο κόσμος από το ξεκίνημα μας μπρίζωσε ακόμη περισσότερο και σίγουρα θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

Ρ - I just want to buy a new pair of shoes.

Ανακοινώσατε πρόσφατα 2 συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξει περιοδεία;

Δ - Ναι. Παίζουμε στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρή, στην Αρχιτεκτονική Ζωγράφου. Στην Θεσσαλονίκη στις 29 Δεκέμβρη στο Eightball, στην Λαμία στις 5 Ιανουαρίου, στα Γιάννενα, μας έχουν πει για Χαλκίδα και γενικά ελπίζουμε να πάμε σε όσους περισσότερους προορισμούς γίνεται.

Ας κάνουμε πάλι μια αναδρομή στο παρελθόν. Πλατινένιος δίσκος, 70,000 πωλήσεις απο μια ελληνόφωνη heavy metal μπαντα. Πως ένιωσες Δημήτρη όταν σε ενημέρωσαν πως ο δίσκος πούλησε τόσα αντίτυπα;

Δ - Κοίταξε, ήταν για μας κάτι σπουδαίο γιατί ήμαστε η μόνη μέταλ μπάντα στην νοτιοανατολική Ευρώπη με πλατινένιο δίσκο. Τώρα η πλατίνα έχει πέσει αρκετά, στις 10.000 πωλήσεις αν δεν κάνω λάθος.
Να επανέλθουμε στο σήμερα πάλι, Η Ελλάδα πλέον έχει αρκετό δυναμικό σε καινούργιες Rock και Metal μπάντες. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίζετε;

Β  - Εντάξει τι να πει κανείς πλέον; Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μπάντες που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους γιατί πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει με την καλή έννοια και σίγουρα αξίζουμε σαν χώρα μεγαλύτερη αναγνώριση.

Δ - Θα ακουστώ κακός αλλά δεν ξέρω και δεν ασχολούμαι καθόλου με τις νέες ελληνικές μπάντες. Εάν βάλω και ακούσω καινούργια σχήματα, τα ίδια μου φαίνονται όλα. Αν δεν υπάρχει προσωπικότητα στην μουσική και μελωδία, όσο τεχνικό και πολύπλοκο να 'ναι κάτι, για μένα δεν λέει τίποτα.

Σ - Από το λίγο που έχω ακούσει, τα νέα παιδιά είναι παιχταράδες αλλά τους λείπει η προσωπική πινελιά. Ακούω ας πούμε νέες μπάντες Power Metal και μου φαίνεται σαν να ακούω Gamma Ray. Βέβαια ξαναλέω πως είναι παιχταράδες και μπράβο τους για όλη την μελέτη που έχουν ρίξει.

Δ - Οι σημαντικότερες μπάντες που σημάδεψαν το Ροκ στην Ελλάδα ήταν οι Aphrodite's Child και οι Socrates.

Β - Όπως και να το κάνουμε δεν είναι εύκολο να γράψεις καινούργια πράγματα που δεν έχουν ξαναπαιχτεί.

Φ - Σε αυτό θα συμφωνήσω. Όλη η μουσική γράφτηκε πριν 400 χρόνια, απλά πριν 100 μπήκε στην πρίζα και ξαναπαίχτηκε με καινούργιους ήχους.

Ως μουσικοί με πείρα, υπάρχει κάποια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε στους νεότερους;

Φ - Άλλαξε επάγγελμα! Εάν δεν το αντέχεις αυτό, να αποχωριστείς την μουσική, τότε πρέπει να καταλάβεις πως η μουσική, καλώς ή κακώς, είναι είδος προς πώληση. Μην έχεις την ψευδαίσθηση πως έχεις σκεφτεί κάτι που δεν το σκέφτηκε άλλος πριν από σένα. Η διαφήμιση είναι αυτή που θα σε κάνει να αντέξεις. Ξέρεις να προβάλεις σωστά τον εαυτό σου; Να τον κάνεις να ξεχωρίσει; Να κάνεις κάποιον να σε ακούει και να μην σκέφτεται τίποτα άλλο εκείνη την στιγμή; Μελέτα μουσική, πως να παίζεις, πως να διαβάζεις και πάνω απ'όλα προσπάθησε να μην αντιγράφεις κανέναν. Αυτά έχω εγώ να πω.

Σ - Μην μιμείστε κανέναν. Καλό είναι να έχεις πρότυπα. Αλλά μην τα μιμείστε στο φούλ. Επειδή κάποιος είναι φαν του Nicko McBrain δεν σημαίνει οτι αμα παίζει ολόιδια με αυτόν, θα είναι το ίδιο καλός. Απλούστατα γιατί ειναι σαν να ακούς το πιστό του αντίγραφο και τίποτα άλλο.

Ρ - Keep practicing.

Δ - Εγώ δεν έχω να προτείνω κάτι. Ο καθένας θα κριθεί απο το έργο που θα βγάλει. Είτε ειναι προσωπικό, είτε αντιγραφή.

Τελευταίος λόγος δικός σας.

Β - Σας περιμένουμε όλους στα lives ! Όπου κι αν γίνουν αυτά και πάνω απ'όλα υγεία.

Δ - Υγεία πάνω απ'όλα, όλα τα άλλα έρχονται με σκαμπανεβάσματα.

Ρ - Κι ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του www.themetronariston.gr που μας παραχωρήσατε τον δικό σας χρόνο και δεν έχουμε τίποτα άλλο από το να παροτρύνουμε τον κόσμο να έρθει στην Αρχιτεκτονική Ζωγράφου στην Αθήνα, στο Eightball  στην Θεσσαλονίκη και όπου αλλού εμφανιστείτε.

https://www.facebook.com/EXORISTOI?fref=ts

(Δεύτερος από τα αριστερά ο Άρης Σελίμαϊ που πήρε την συνέντευξη από τους Εξόριστους)

(Edit-Επιμέλεια Άρθρου: Βασίλης Παπαγεωργίου)

Από τον Άρη Σελίμαϊ, για το Μέτρον Άριστον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου