Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Ρόλος Της Τουρκίας Στο Διεθνές Σύστημα 1 : Παράλληλη Ανάπτυξη Με Ελλάδα



Έμαθα πως στα διεθνές σύστημα το μόνο που μετράει είναι το κέρδος. Για να εξασφαλίσεις το κέρδος χρειάζεσαι ισχύ έτσι ώστε να ασκείς επιρροή στους όχι και τόσο ισχυρούς κι έτσι να ελέγχεις πλουτοπαραγωγικές πηγές πχ πετρέλαια, υδρογονάνθρακες κτλ. Ποιος λοιπόν είναι ο ρόλος της Τουρκίας στο παγκόσμιο στερέωμα; Τι ρόλο επιθυμεί το ίδιο αυτό κρατικό μόρφωμα να παίζει; Πώς επηρεάζει αυτό τα γειτονικά, και όχι μόνο, κράτη όπως η Ελλάδα;

 Η Τουρκία λοιπόν μπήκε στο ΝΑΤΟ(=Νοrth Αtlantic Τreaty Οrganizatiοn ) στις 18 Φεβρουαρίου του 1952. Τη ίδια ακριβώς ημερομηνία με την Ελλάδα. Ας μην είμαστε αφελείς. Σίγουρα και δεν είναι τυχαίο. Η Ελλάδα και η Τουρκία όντας κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι υπό Αγγλοσαξονική επιρροή κι όχι υπό Σοβιετική(τότε, τώρα Ρωσική θα λέγαμε) κι έτσι κρατούν τον Ελλήσποντο, σημείο εσόδου-εξόδου από την Μεσόγειο, υπό Αγγλοσαξονικό έλεγχο.
 Ένα ακόμα στοιχείο που θα μας πονηρέψει ακόμα περισσότερο είναι η παράλληλη εξέλιξη της οικονομίας και στις δυο αυτές χώρες. Οι μεταρρυθμίσεις, φιλελεύθερου τύπου, που έκανε ο Οζάλ(ανέλαβε πρωθυπουργός της Τουρκίας το 1983) στην Τουρκία κατά την δεκαετία του 1980 οδήγησαν στην δημιουργία της γνωστής και μη εξαιρετέας αστικής τάξεως, επιχειρηματικού πλέον τύπου, δημιουργία μεσαίας τάξεως με προσδοκίες κοινωνικής ανόδου, το πνεύμα του καταναλωτισμού υποδεικνύει τις αξίες(άκουσον-άκουσον!) το 90’ παρουσιάζονται πολυεθνικές τύπου MacDonalds, δημιουργία πολυκαταστημάτων(Malls), αύξηση εισαγωγών, πρόσδεση στη διεθνή οικονομία, περιοδικά τύπου cosmopolitan, marie Claire( για την διαμόρφωση της καταναλωτικής συνείδησης). Και όλα αυτά σε τρομακτικώς ακριβή παραλληλία με την Ελλάδα. Ακόμα και η υποτίμηση του ρυπαρού κέντρου με την υψηλή εγκληματικότητα και η ανάδειξη του προαστίου(Κηφισιά) γίνεται σχεδόν ταυτοχρόνως καις τις δυο χώρες.
 Το ζήτημα δεν είναι μόνον το ότι οι <<φίλοι μας οι Αμερικάνοι>> θέλουν ντε και καλά να τα πηγαίνουμε καλά με τους γείτονές μας για τον λόγο που προανέφερα. Το θέμα είναι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας όχι μόνον απέναντι στην Ελλάδα αλλά και απέναντι σε άλλες χώρες που διεκδικούν κάτι από την Μεσόγειο. Όσον αφορά την Ελλάδα να σας θυμίσω τα Ίμια, τον <<Συνωστισμό στην Σμύρνη>> και κάποτε πήγαν να τον διδάξουν οι ιθύνοντες όντως σαν συνωστισμό(γιατί άραγε) και τα τουρκικά σίριαλ που τώρα τελευταία βρίσκονται σε έξαρση μαζί με τους ανατολίτικους ήχους. Το συμβάν στα Ίμια ονομάζεται <<θερμό επεισόδιο>> και η διαστρεβλωμένη ιστορία που πήγαν να μας διδάξουν σε συνδυασμό με τα σίριαλ κτλ λέγεται <<πολιτισμική εισβολή>> με τις ευλογίες των <<φίλων μας των Αμερικάνων>>.
 Και οι κυβερνήσεις πάντοτε έλεγαν και <,ευχαριστώ>>.
 Έπεται συνέχεια…

 Χρήστος Μαρούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου