Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η Σερβία ταράξε τα νερά του διεθνούς τραπεζικού συστήματος

    Και να λοιπόν που το 2013 τελείωσε με σημαντικά νέα για την οικονομία. Με την νεότερη νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Σέρβικη Βουλή , η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας υποχρεώνεται να δρα προς όφελος του σέρβικου λαού και των αναγκών του , μη τηρώντας τα συμφέροντα των ευρωπαίων εταίρων-ΔΝΤ εάν αυτά δεν συνάδουν με την βελτίωση της εθνικής οικονομίας.


    Εκ πρώτης όψεως φαίνεται κάτι απόλυτα φυσιολογικό , όμως είναι η πρώτη νομοθετική κίνηση ευρωπαϊκώς που εναντιώνεται στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Το σοσιαλιστικό κόμμα του κ. Ivica Dacic , το οποίο εκλέχθηκε στις 27 Ιουλίου 2012 , έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και το ΔΝΤ δημόσια εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση αυτή. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας Dejan Soskic παραιτήθηκε ενώ η θητεία του έληγε το 2016 και για τη θέση του κύρια υποψήφια είναι η Jorgovanka Tabakovic , η οποία συνέβαλε στην δημιουργία της νέας νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σέρβικη Κυβέρνηση έχει προσλάβει ως οικονομικό σύμβουλο τον Dominique Strauss-Kahn , ο οποίος είναι μέγας γνώστης των οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος που επικρατεί. 

    Η είδηση μέχρι τώρα δεν έχει πάρει τον δρόμο των ΜΜΕ για να μην υπάρξει γενική αναστάτωση και αποσταθεροποίηση των τραπεζών. Η κυβέρνηση της Σερβίας δήλωσε πως με αυτή την νομοθεσία στο σύνολό της δεν μειώνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας , αλλά δίνεται περισσότερος έλεγχος στον λαό.Το ΔΝΤ έχει πλέον να φοβάται αλυσιδωτές αντιδράσεις και εκ νέου νομοθετικές μεταρρυθμίσεις από Ισπανία και Ιταλία κυρίως.

    H απόφαση της Σερβίας δείχνει τον δρόμο και στις υπόλοιπες χώρες για την διαχείριση των απαιτήσεων του ΔΝΤ. Απομένει να δούμε αν κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Ελλάδας , σενάριο που φαντάζει απίθανο με τις μέχρι τώρα πράξεις της κυβέρνησης μας.


   Πηγές : Reuters , Red Wire 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου