Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ (1818-1883), ο Γερμανός φιλόσοφος-πολιτικός οικονομολόγος, είχε προβλέψει την οικονομική κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, όπως και ..
όλες τις υπόλοιπες κρίσεις που έχει βιώσει ή καλύτερα δημιουργήσει (όπως υποστήριζε και ο Μαρξ) ο καπιταλισμός.Ορίστε τα είκοσι απλά βήματα της δημιουργίας οικονομικών κρίσεων (δηλαδή, του φαύλου κύκλου του καπιταλισμού):
- Όταν μια επιχείρηση αυξάνει την παραγωγή της και καταφέρνει να βγάζει περισσότερα κέρδη επιδρά σε όλους τους προμηθευτές της.
- Για τον μηχανικό εξοπλισμό της επιχείρησης Α που παράγει καταναλωτικά αγαθά πρέπει να περάσει μια χοντρή παραγγελία σε μια επιχείρηση Β.
- Είναι φυσικό να μην μπορεί η επιχείρηση Β να ανταποκριθεί αμέσως.
- Αν η επιχείρηση Β που κατασκευάζει μέσα παραγωγής δεν είναι προετοιμασμένη δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση της Α.
- Η επιχείρηση Β πρέπει λοιπόν να εφοδιαστεί η ίδια με νέα μηχανήματα για να μπορέσει έπειτα να παράγει τα μηχανήματα που της παράγγειλε η επιχείρηση Α.
- Κατά αυτό το τρόπο η επιχείρηση Β είναι υποχρεωμένη να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει.
- Όσο τα εμπορεύματα που παράγονται από την επιχείρηση Α πουλιούνται όλα καλά.
- Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, για να μπορέσει να ανταποκριθεί η επιχείρηση Β στη ζήτηση εφοδιάστηκε επίσης με νέα μηχανήματα και μεγάλωσε, πάντα κινούμενη από την ίδια επιδίωξη κέρδους.
- Αυτή η λογική είναι που θα οδηγήσει και την επιχείρηση Β σε έναν αγώνα δρόμου δαιμονισμένο, κι άκρως επικίνδυνο αφού η υγεία της θα εξαρτάται πλέον κατά μεγάλο μέρος από την επιχείρηση Α.
- Όταν η επιχείρηση Α κάνει μια παραγγελία στην επιχείρηση Β, η τελευταία οφείλει να υπολογίσει τις ανάγκες της σε μηχανήματα για να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση και να κατασκευάσει τα μηχανήματα. Είναι δικό της πρόβλημα, φυσικά, η προετοιμασία της και δεν αφορά άμεσα τον πελάτη του οποίου η παραγγελία προκάλεσε την ανάπτυξή της.
- Αυτό το φαινόμενο της εξάρτησης το συναντάμε στο σύνολο της καπιταλιστικής κοινωνίας. Φανταστείτε ότι μια ωραία πρωία το προϊόν της επιχείρησης Α σταματάει να πουλιέται.
- Οι παραγγελίες από την Α προς την Β θα μειωθούν, το εργοστάσιο, που έχει μεγαλώσει, θα βραδύνει το ρυθμό της παραγωγής του. Τα κέρδη θα μειωθούν.
- Αυτή μείωση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια μειώσεις μισθών ή απολύσεις.
- Άρα άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών εργατών, που θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις δαπάνες τους.
- Αυτές οι οικονομίες (από τους εργαζομένους) θα επιφέρουν λοιπόν τη μείωση της κατανάλωσης στα μαγαζιά.
- Τα εμπορεύματα που θα μείνουν απούλητα θα επιτείνουν λογικά τη μείωση της παραγωγής και των κερδών της επιχείρησης Α.
- Η επιχείρηση Α θα ξαναπάει λοιπόν να δει την επιχείρηση Β για να της πει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι μειώνει συνεπώς τις παραγγελίες της σε αυτήν.
- Καθώς οι παραγγελίες που παίρνει η Β μειώνονται κατακόρυφα, το ίδιο θα συμβεί και με τα κέρδη της.
- Ο μισθός των εργατών θα συνεχίσει την πτώση του και οι απολύσεις θα είναι αναπόφευκτες. Ας σημειωθεί ότι την ίδια κατάσταση θα αντιμετωπίσουν και οι πωλητές στα καταστήματα και θα έχουν την ίδια τύχη.
- Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί σε οικονομικές κρίσεις με καταστροφικές συνέπειες.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε: Μαρξ
Δημήτρης Αμπατζίδης, Στατιστική και Ασφαλιστική Επιστήμη, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Πολύ ενδιαφέρον, έχει το εξής βιβλίο του:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα, η Τουρκία και το ανατολικό ζήτημα. Δεν ξέρω αν το έχεις διαβάσει. Αν όχι στο προτείνω ανεπιφύλακτα.
Δεν το έχω κοιτάξει. Θα το έχω υπ΄όψιν μου!!
Διαγραφήολα αυτα ειναι απλη λογικη,λυση δεν δινει ομως...
ΑπάντησηΔιαγραφήλύση έχει δώσει.. ρίξε μια ματιά στο κομμουνιστικό μανιφέστο που έγραψε μαζί με τον Έγκελς, ή ακόμα και σε ολόκληρο το Κεφάλαιο, στο οποίο αναλύει τον τρόπο παραγωγής υπεραξίας..
ΔιαγραφήΣημειώνω οτι το κομμουνιστικό μανιφέστο αλλά και γενικότερα η θεωρία του Μαρξ δεν έχει εφαρμοστεί!! Ακόμα και στην εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού αυτό που είχε "δει" ο Μαρξ δεν ηταν δυνατο να υλοποιηθεί.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ , ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΓΩΤΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΟΡΙΖΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή